EL JUEGO DE ENDER, Orson Scott Card

(ULL! Spoilers!)

En un futur molt llunyà, la Terra ha patit la invasió i guerra contra els Insectors, extraterrestres d’un planeta llunyà. Preparats per a una Tercera Invasió, el govern tria i prepara a nens en l’art de la guerra perquè puguin enfrontar-se i guanyar. Ender és un nen de 6 anys, en el que veuen grans possibilitats de ser un gran comandant, i fins i tot capaç de salvar la Terra dels Insectors. En el seu entrenament pateix despietadament d’alguns companys de la seva Escola de Batalla i fins i tot dels mateixos professors, que el pressionen expressament com a entrenament fins al límit física i psicològicament.

Ender comença essent un nen de 6 anys en el que ja se li veu el seu caràcter i forma de ser. Odia la violència però no dubta a utilitzar-la contra aquells que l’ataquen, encara que no pot evitar sentir realment malament. Encara que la seva bondat no es vegi reflectida en els seus actes, la pressió psicològica que té en tenir que danyar obligatòriament gairebé li desborda. Els professors i tutors li vigilen constantment, arribant a utilitzar mètodes despietats per treure el que volen d’ell i esprémer al màxim, i encara que pugui arribar a estar realment malament, Ender segueix endavant. L’allunyen de l’amistat i punts de suport personals, fins que li deixen per evident que només ell pot salvar-se de les situacions en que es vegi ficat. És un nen / adult que se sent realment sol i desesperançat, encara que la seva obsessió i concentració per fer les coses bé també el porta a aquesta soledat, ja que no té una veritable amistat amb ningú que se li ofereix.

Per entendre les tàctiques militars que fan servir tant l’Escola com Ender tens que tenir la ment prou oberta. Jo m’ho imaginava però no estava segura d’entendre bé del tot. És clar que era més fàcil dir “va guanyar” i punt (com va fer Card en alguna batalla), però les batalles en si també eren interessants. I encara que està molt pendent dels sentiments de Ender, quan està a l’Escola d’Alt Comandament i s’assabenta de que els seus companys més afins de l’Escola de Batalla estan aquí, no hi ha cap explicació en la seva reacció. Jo la veritat es que em vaig emocionar, però Card se salta el sentimentalisme, per explotar als Insectors. Ender sent afinitat amb ells, els fa pena, i més els dóna acabar amb ells, fins al punt que quan va a parar un ou d’Insector a les seves mans, pensa en procrear en algun planeta. Això si que em fa por.

També em sobra una mica la història de Valentine i Peter, els seus germans, que decideixen salvar el món convertint-se en polítics a la Xarxa (a la tendra edat de 10 i 12 anys, si no recordo malament) perquè preveuen una guerra a la Terra. Si els hagués donat una mica més de protagonisme l’hagués vist justificat, però només dedica un capítol a explicar el que van a fer i després ja es va amb el resultat al final del llibre, resumint que ells van salvar al món d’una guerra cruel. Si Card volia seguir amb les vides dels seus germans, no trobo apropiat aquesta història política, per molt superdotats que siguin. I si bé no l’hagués ficat, crec que el resultat final hagués estat el mateix, no crec que fos imprescindible.

I quan Ender al final es va a colonitzar un planeta dels Insectors, no explica gairebé res de la seva vida aquí, de les seves relacions amb l’altra gent sense que hi hagi una guerra pel mig. Això fa que em pregunti si al final Ender va ser un tipus normal o va quedar tocat de per vida. Suposo que tindria que llegir els altres llibres per saber com segueix, però crec que em prendré el meu temps ja que encara tinc una llista gran de pendents per llegir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s