CRÓNICA DE UNA MUERTE ANUNCIADA, Gabriel García Márquez

Segons la contraportada, “Potser sigui Crónica de una muerte anunciada l’obra més «realista» de Gabriel García Márquez, ja que es basa en un fet històric esdevingut a la terra natal de l’escriptor. Quan comença la novel·la, ja es va saber que els germans Vicario van matar a Santiago Nasar-de fet ja l’han matat-per venjar l’honor ultratjat de la seva germana Ángela, però el relat acaba precisament en el moment en què Santiago Nasar mor. El temps cíclic, tan utilitzat per García Márquez en les seves obres, reapareix aquí minuciosament descompost en cada un dels seus moments, reconstruït prolixa i exactament pel narrador, que va donant compte del que va passar molt de temps enrere, que avança i retrocedeix en el seu relat i fins arriba molt temps després per explicar el destí dels supervivents. L’acció és, alhora, col • lectiva i personal, clara i ambigua, i atrapa el lector des d’un principi, tot i que coneix el desenllaç de la trama. La dialèctica entre mite i realitat es veu potenciada aquí, un cop més, per una prosa tan carregada de fascinació que les eleva fins a les fronteres de la llegenda. ”

Pensar que relatant el final d’una obra en un principi pot trencar el suspens i / o l’emoció, és estar equivocat. Almenys amb García Márquez.  L’entrevistador  (Gabo) que relata la visió d’un poble sencer sobre un mateix fet que acaba amb gran fatalitat és força interessant, de com tothom ho sabia però ningú va actuar encertadament. És una lectura àgil on se sent la tensió, la tragèdia, els nervis…

El que menys em va agradar va ser la incertesa que provoca Ángela, sense saber si va ser realment Santiago o no qui la desvirgar. A mi em va faltar aquesta seguretat en la seva culpabilitat o innocència.

Confesso que la seva lectura no m’ha entusiasmat però que si em va agradar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s