LA METAMORFOSIS, Frank Kafka

Gregor Samsa és un jove que manté econòmicament i amb grans dificultats als seus pares i la seva germana. Un bon dia, sense saber perquè, es desperta convertit en un insecte gegant.

Aquest llibre té moltes lectures. Per a mi, l’estat de Gregor Samsa és una al·legoria de la malaltia.

Gregor es passa tota la vida fora de casa, treballant dur, trobant a faltar la seva família, mentre aquests viuen dels diners que porta Gregor sense fer ni brot.  Per més inri, els seus pares es van endeutar amb el seu cap, i per tant Gregor està lligat a la seva feina per saldar els deutes.

Llavors ve la malaltia. Ser insecte seria com imaginar-se’l postrat al llit víctima d’un greu accident (per exemple), en coma i fins i tot deformat. Els familiars creuen que com està inconscient, no s’assabenta de res. I llavors és un pes per a la família, el pes d’un semidesconegut del que tenen que tenir cura, sense que tampoc hi hagi cap esforç per curar-lo. I aleshores els fets parlen per si mateixos, de com l’amor de la seva familia no era realment cap a Gregor, si nó cap als diners que aportava.

També Kafka ens dona una lliçó: quan la necessitat apreta, fem que el faci falta. La familia Samsa, ben acomodada i amb diverses (teòriques) impossibilitats per treballar acaba sobrevivint amb l’esforç del seu front. Malauradament, qui ho paga més car és Gregor, ja que se’ns dona a entendre que si ja no aporta res a la família econòmicament, és pràcticament un destorb. I per desgràcia, en Gregor ho sap.

Ni tan sols sé si hi ha una visió correcta de veure aquest relat curt o cadascú ho veu a la seva manera. Però jo ho he vist així i m’ha agradat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s