EL CAMÍ DE VINCENNES, Antoni Marí

El llibre tracta sobre dos personatges anteriors a la Revolució Francesa però grans representants d’aquesta: Denis Diderot i Jean Jacques Rousseau.

El primer es troba empresonat al castell de Vincennes pels seus escrits, crítics amb la jerarquia, la societat i la religió. El segon, ja que són grans amics, decideix visitar-lo, en part per donar-li suport, i en part perquè necessita de la seva amistat.

Diderot, tot i empresonat, gaudeix d’una gran llibertat dins del castell, i no està sotmès a les crueses d’un reu qualsevol de l’època, doncs es tracta d’un personatge il·lustre. Això fa que pugui pensar més al seu aire sobre les seves idees, que comparteix amb el lector. Rousseau per la seva banda, se’ns mostra com una persona insegura, molt pendent de que els seus escrits siguin acceptats en l’alta societat, a la vegada és una mica antisocial. De camí a veure el seu amic, també comparteix amb el lector la seva filosofia, i a base d’especulacions i pensaments diversos, rep de sobte una espècie d’il·luminació, en el que creu veure clar quin seria la veritable raó de l’home i la seva veritable salvació. Aqui surt un Rousseau bastant radical, en que la seva màxima seria eliminar tot: societat, lleis, jerarquies, … i tornar als inicis de l’home, i que aquest només es proveeixi del necessari per viure, aconseguint així la veritable felicitat. Diderot, més moderat però no per això menys lluitador pel que fa a ideologia, advocava per canviar la societat, no eliminar-la.
Aquest és un llibre bàsicament de filosofia novel·lada. A vegades és massa reiteratiu en les idees que exposa. No és un llibre per distreure’s, tot i que la filosofia que exposa, per la forma de ser narrada, és fàcil d’assimilar, tot i que em suposava una lectura més lenta. Només el recomanaria a persones interessades en la filosofia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s