LAURA A LA CIUTAT DELS SANTS, Miquel Llor

Laura, una pobra barcelonina, coneix a Tomàs, un ric hereu d’una població de l’interior anomenada Comarquinal. El trasllat de Laura a aquest poble després del seu casament amb Tomàs li suposa un gran canvi. Ella prové d’una Barcelona moderna, lliure (lliure perquè ningú es fica en la vida de ningú), innovadora, i Comarquinal és tot el contrari, un poble molt tancat , tradicional, conservador, i el pitjor, amb molta antipatia als “indecents” barcelonins. ELaura es converteix en tema de conversa en el poble amb els seus vestits i la seva forma de ser, i descobreix massa tard que s’ha casat amb un bàrbar, i s’aïlla en el seu món. Però apareix Pere, un advocat que torna a Comarquinal després d’acabar els seus estudis, un home culte, que ha viscut món, i tots dos senten una atracció que no passa desapercebuda per Teresa, la cunyada, dolenta dolentíssima, verge als seus 40 anys i enamorada des de jove de Pere, 12 anys més jove que ella. Teresa s’enfada i decideix que Laura ho pagarà car. I tant que ho paga!
Un veritable culebrot, amb una indefensa e innocent protagonista, un marit groller, una cunyada malvada, un oncle depravat, i com a rerefons  Comarquinal, una ciutat podrida per la seva gent hipòcrita, de les d’anar a missa i dir-se bona gent, mentre per l’esquena les dones s’inventen maldats dels altres i els homes es fiquen al llit amb les dones que els hi falta el marit.
És una novel·la que m’ha enganxat des del primer moment, amb els personatges molt ben treballats psicològicament, sobretot Laura i Teresa, amb unes explosions emocionals contagioses. La gent de Comarquinal sorprèn amb les seves costums antigues, ràncies i malvades. Amb prou feines se’n  va salvar algun habitant de la meva indignació.

Miquel Llor va escriure aquesta novel·la al 1931, i la ciutat de Vic es va enfurismar per les semblances massa descarades entre Comarquinal (ciutat fictícia) i la seva ciutat.

Angela Molina va ser Laura a la versió cinematogràfica de la novel·la, titulada “Laura, del cel arriba la nit”, de la que no puc opinar per què no l’he vist però pel que he sentit a parlar no és una pel·lícula gaire bona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s