CIUDAD DE CRISTAL. Novel·la gràfica adaptada per Paul Karasik i David Mazzucchelli

Hi ha molta dificultat a crear imatges per a una novel·la, això ens assegura a la introducció Art Spiegelman (autor de Maus), pare d’aquest projecte. Té tota la raó. És més o menys fàcil donar una imatge a una acció, però com ho fas per als pensaments i sentiments que se succeeixen contínuament dins la novel·la? I més complicat transmetre que aquestes imatges i aquestes reflexions encaixen com un trencaclosques. Un propòsit complicat, ja que si els lectors gaudim tant amb la lectura és perquè nosaltres donem les nostres pròpies imatges al que llegim (entre altres raons).

D’Auster he llegit poc (només Brooklyn Follies) així que desconec si té un estil característic per reconèixe’l (que suposo que ho té). Si hagués de jutjar per Ciudad de Cristal, per descomptat seria un autor dels que em desagraden. Una història sense sentit que maneja el seu argument de forma estranya e inversemblant i que al final no hi ha per on agafar-la. Potser no és el llibre adequat per adaptar-lo, o potser hauria de llegir el llibre i després rellegir de nou el còmic, i potser tot aquest sense sentit seria més clar. Pot ser que, al cap i a la fi, aquest còmic no sigui més que un tribut dedicat als “fans” de Paul Auster.

Però sense haver llegit el llibre, m’atreveixo a opinar que aquesta novel·la gràfica no m’ha transmès res, només decepció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s