ESCUPIRÉ SOBRE VUESTRA TUMBA, Boris Vian

 

Títol original: J’irai cracher sur vos tombes
Traducció: Jordi Martí Garcés
Editorial : Círculo de Lectores
180 pàgines. Any publicació: 1946

Boris Vian, sota el pseudònim de Vernon Sullivan (Vian aparentava ser el traductor), va batejar amb aquest intrigant títol una de les seves novel·les més conegudes. Escrit en tan sols dues setmanes, va tenir que admetre l’autoría per l’escàndol i alhora l’éxit que va obtenir.

Lee Anderson viu turmentat per l’assassinat del seu germà a mans d’un poderós polític. El seu pecat fou enamorar-se de la filla d’aquest magnat, essent ell afroamericà. Així Anderson planeja una cruel venjança contra els blancs més benestants, que serà seduir a la filla d’una gran família i posteriorment assassinar-la. El seu avantatge serà la seva pell clara, que el fa passar per un blanc, i el seu atractiu físic.

De profunditat zero, amb personatges i situacions inversemblants, Escupiré sobre vuestra tumba és una novel·la desagradable, mal escrita e inconnexa. No he trobat ni un mínim de qualitat literària. És intencionadament escandalós, ostentosament pornogràfic. La psicologia del personatge principal és nul·la, i personalment crec que és on s’hauria de centrar, ja que Anderson és sense cap dubte un trastornat mental.

La intenció de Vian és criticar el racisme als EEUU a mitjans s. XX, però dubto que recórrer al sexe més barroer (incloent desagradables escenes de pederàstia) sigui la millor manera de fer-ho. En realitat, la denuncia racial quasi no es percep, i podria interpretar-se com classista.

Un apunt curiós es que Vian va morir al cinema, mentre veia l’estrena de la pel·licula basada en aquest llibre.

Nota: 👿

3 thoughts on “ESCUPIRÉ SOBRE VUESTRA TUMBA, Boris Vian

  1. Bé, sembla que aquest estiu no has tingut sort amb els llibres escollits per llegir. M’ha fet gràcia l’anècdota de que l’autor va morir al cinema, mentre veia l’estrena de la pel·lícula del seu llibre… va morir de vergonya potser? Una abraçada!

    1. Es veu que no estava gaire d’acord amb la peli. Potser es va morir com a protesta! O potser és tan dolenta que mata! XD Quin acudit més dolent jajajaja
      No he tingut gaire sort, no. Però tu si, pel que veig! Per cert, l’altre dia vaig venir d’un sopar i al engegar la tv vaig veure el final de El Jardinero Fiel. Si ho hagués sabut t’hagués avisat!

  2. Sí, la vaig veure!!! El jardinero fiel, vull dir. Em va agradar força i em va servir per tornar a rellegir mentalment el llibre, o sigui que n’era bastant fidel. Gràcies per pensar-hi!!! Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s