MATADERO CINCO o La Cruzada De Los Niños, Kurt Vonnegut

Títol original: Slaughterhouse-Five, or The Children’s Crusade
Traducció: Margarita García de Miró
Editorial : Anagrama
Col·lecció: Compactos
188 pàgines. Any publicació: 1969

Fa unes setmanes que vaig acabar Matadero cinco i encara no he escrit res sobre aquesta novel·la. El meu problema és que l’he trobat tant genial que no sé per on començar.

Vonnegut utilitza la ciència-ficció per explicar la seva experiència personal en el bombardeig de Dresde. A l’inici ens comenta la dificultat de parlar-ne quan ja s’han escrit tantes coses sobre el tema, així que seu propòsit és fer un plantejament original. I  ho fa utilitzant la ciència-ficció, adobada amb humor negre i un marcat posat anti-bel·licista.

El protagonista és Billy Pilgrim, que segons sembla ha estat segrestat per uns alienígenes del planeta Trafalmadore, on tenen un concepte del temps  diferent al terrestre. Es per aquesta influència que Billy fa continus salts pel temps. Tan bon punt és presoner dels marcians, com està a la guerra, com dirigint la seva botiga, suportant els esbroncades de la seva filla o presenciant la seva pròpia mort. Tot plegat una mica lostià (de Lost).

En general és una novel·la molt divertida, curiosa, i sense caure en un humor ofensiu tractant-se d’una tragèdia d’aquesta magnitud.

Nota: 😀 😀 😀 😀

3 thoughts on “MATADERO CINCO o La Cruzada De Los Niños, Kurt Vonnegut

  1. Bé, almenys aquest sí que t’ha agradat, tot i que pel que dius, jo no me’l apunto pas a la meva llista.
    Per cert, volia comentar-te que aquests primers dies de Setembre, a la biblioteca del meu poble, hi ha muntada una exposició sobre l’Art Spiegelman i el seu llibre “Maus. Relat d’un supervivent” que tu em vas fer llegir i que tant em va agradar. Parlen també d’altres llibres de còmic recomanables, tot i que com és una exposició, ara per ara no es poden agafar sinó que cal fer-ne reserva. Com que és itinerant, potser tu ja l’has vist a la biblioteca d’on vius. Entre les obres recomanades, em va cridar l’atenció “Persépolis” de l’iraniana Marjane Satrapi, del que fins i tot en van fer una pel·lícula… el conèixes? Una abraçada!

    1. També va passar per St. Feliu aquesta exposició. Està bé per això, perquè et fa saber d’altres autors que han tractat i/o viscut situacions semblants. Desprès del Maus vaig llegir Persèpolis. Tot i que em va agradar més el Maus, el de la Satrapi no està gens malament ( https://roselles.wordpress.com/2007/07/29/persepolis-marjane-satrapi/ ). Segur que trobes també còmics d’en Delisle (que t’he recomanat més d’un cop i no em cansaré mai jejeje), a la meva exposició hi era. Dóna una visió molt occidental al que passa a països com Corea del Nord (llibre Pyongyang https://roselles.wordpress.com/2009/11/30/pyongyang-guy-delisle/ ). Et recomano que els hi facis una ullada!
      Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s