LOS CRÍMENES DE CATER STREET (Charlotte & Thomas Pitt 01), Anne Perry

Los crímenes de Cater Street

Aquesta és la primera novel·la de 27 (si, 27!) ambientada en l’època victoriana i protagonitzada per Charlotte i Thomas Pitt. Charlotte és la filla rebel (bé, rebel, si més no es sortia una mica de les maneres encorsetades de l’època) d’una família benestant de Cater Street, i Pitt és l’inspector de policia que investiga els assassinats que es van produint al llarg de la novel·la.

És molt entretinguda, i no tant senzilla com sembla. És cert que algunes conclusions i situacions són forçades, com els raonaments sobre la personalitat del sospitós, o la manía de totes les dones de passejar soles pel carrer on es cometen els assassinats. Però apart d’això, Perry teixeix una xarxa de dubtes i pors molt ben elaborada. Aconsegueix que tots els personatges masculins siguin sospitosos de ser un possible assassí en sèrie, i una tensió continua esperant el proper assassinat.

Fa també una crítica ferotge al masclisme de l’època, molt dura, però en essència encara present avui dia. La frase que més m’ha agradat, i que repeteix algunes vegades, és quelcom així: els homes han fet unes lleis per les dones i unes altres per ells. Una dona de bé, segons l’home, ha de ser pura, submisa, treballadora i silenciosa. Els homes, en canvi, “per natura”, se’ls ha de deixar fer com són, i deixar-los beure, apostar, enllitar-se amb criades i prostitutes,… a més de tenir la raó absoluta en tot. Les dones s’obliguen entre elles a complir aquestes lleis, i la que no ho compleixi és exclosa socialment, que en aquell moment era com estar morta en vida.

Data curiosa d’Anne Perry: d’adolescent va ser condemnada a presó durant cinc anys per l’assassinat de la mare de la seva millor amiga, que també va ser condemnada. També se les va obligar a no veure’s mai més. Aquesta història fou portada al cine en la pel·lícula “Criaturas Celestiales”, amb la Kate Winslet fent de Perry.

Nota: 3/5

One comment

  1. Retroenllaç: Lectures segon trimestre 2014 | INTERFATIO

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s