LA HORA DE LAS SOMBRAS (El cuarteto de Öland 01), Johan Theorin

GM22281.jpg

Títol original: Skumtimmen
Traducció: Carlos del Valle Hernandez
Editorial : Reservoir Books (Penguin Random House)
Col·lecció: Planeta Internacional
432 pàgines. Any publicació: 2007

Tetralogia coneguda com El cuarteto de Öland, on cada llibre representa una estació de l’any, començant per la tardor. En Jens, de sis anys, desapareix quan jugava al jardí dels seus avis, en una casa situada a la petita illa sueca d’Öland. Vint anys després, en Gerlof, l’avi d’en Jens, rep per correu un objecte que havia sigut del seu nét. Fa venir de la gran ciutat a la seva filla Julia, mare d’en Jens, que des d’aquell dia pràcticament no aixeca cap i esta sumida en una depressió. Amb la nova prova i el ressorgiment del cas, també surt el nom de Nils Kant, un assassí que va desaparèixer molts anys abans de que ho fes en Jens i que va acabar convertint-se en una llegenda, en l’home del sac de la zona.

El principi és lent, intencionadament lent, terriblement lent, insultantment lent. Cap a les 200 pàgines (si, unes 200) la cosa s’anima perquè l’autor ja ens ha ensenyat les cartes, i és quan toca jugar-les. El drama deixa pas a la investigació, i és quan  la trama va agafant velocitat, comencen a lligar els fets, et va enganxant i acaba amb un final que fins i tot li podries dir trepidant, sobretot si compares amb el principi.

La impressió que em donen les novel·les negres dels escriptors nòrdics s’assembla molt a l’omnipresent lapiaz (molt insistent aquest autor amb el lapiaz) de l’illa d’Öland: àrids, aspres, distants, sense adornaments. No m’acaben de donar el pes. No em va deixar malament del tot, però per exasperar-me més d’una vegada per la seva lentitud decideixo no seguir amb la sèrie.. I no m’atreveixo a recomanar un llibre que comenci a a agradar a partir de les 200 pàgines.

Extractes:

–  “El jardín estaba vacío, pero tenía muebles.” 

Nota: 2/5

2 comments

  1. Botika · Abril 27, 2015

    Cada cop em ve menys de gust llegir novel·la negra nòrdica, i amb aquest post encara menys, ufff.

    • Roselles · Abril 28, 2015

      Per la experiència que he tingut, sóc força reticent als nòrdics, i aquest no ha ajudat gens a que canviï d’opinió. N’havia sentit a parlar molt bé, clar, per això em vaig animar, però ara si que ja he comprovat que els lectors que es delecten amb els nòrdics i jo no tenim els mateixos gustos en aquest aspecte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s