EL VERANO DE LOS JUGUETES MUERTOS (Héctor Salgado 01), Toni Hill

libro_1366230318

Editorial : Debolsillo
Col·lecció: Best Seller
368 pàgines. Any publicació: 2011

L’inspector dels mossos d’esquadra de Barcelona Héctor Salgado ha estat apartat del servei per donar-li una pallissa a un sospitós. Per sort compta amb el recolzament del seu cap, per això quan torna d’unes vacances forçades li assigna un cas menor fins que les aigües es calmin. L’acompanyarà la jove Leire Castro, que segons el departament apunta maneres.

El cas es tracta de l’aparent suïcidi d’un adolescent. La mare, que va fugir de llar quan el nen només tenia uns mesos, torna a Barcelona disposada a que s’esbrini si realment el seu fill es va suïcidar.

Mentre, la vida personal de l’Héctor Salgado tampoc és un camí de roses: troba a faltar el seu fill adolescent i a la seva ex-dona, la Ruth, que el va deixar per la Carol.

A la novel·la hi ha dues històries: el cas policial, en aquest cas el suïcidi, i de rerefons, i que s’allargarà a les dues novel·les posteriors, l’agressió de Salgado al sospitós, el doctor Omar. Aquest és quelcom així com un bruixot africà amb molt males intencions, i planeja una venjança per fer-li pagar a Salgado el que li va fer d’una forma molt personal. En ambdós casos, res és el que sembla i la trama s’embolica, amb alguns moments de tensió i algun de repulsiu.

Els protagonistes, tot i tenir una vida laboral i personal força atrafegada, no em diuen gaire res, són bastant anodins. Potser l’autor vol ser més realista en el sentit de que els protagonistes principals, mossos d’esquadra, no tenen perquè ser superherois ni captivadors, simplement persones que tenen una feina a fer i els mateixos sentiments que el més comú dels mortals, i sense diàlegs que semblen estrets d’un concurs d’enginy. Però tot i així, per mi els hi falta un caràcter més marcat, més carisma. Però tampoc molesten, ni cansen, ni irriten. Porten una investigació que sembla adient a la realitat i són els conductors del que s’explica. Però en definitiva, són totalment oblidables.

No és així amb la trama, que m’ha agradat més que els personatges. Les dues històries són molt enrevessades, curioses. Enganxen per tot el misteri que els rodeja, però també tenen un esquema molt comú: girs sorpreses, casualitats posades una mica amb calçador, sospitosos que semblen molt culpables, i un culpable entre la colla de sospitosos.

Aquest és el primer llibre de la trilogia de l’Héctor Salgado. Evidentment el final d’aquest primer et deixa penjat a mitja història del doctor Omar, que s’allargarà fins el tercer llibre. No puc dir que va ser aquest assumpte inacabat el que em va empènyer a llegir la següent novel·la. En realitat, tenir a mà Los buenos suicidas em va estalviar el maldecap de buscar una nova lectura, perquè en el fons m’era una mica igual què havia passat. Em sol passar amb algunes sèries de novel·la negra que, tastat el primer, no em dóna peu a continuar. Ara, també dic que no m’he penedit de llegir-los.

Nota: 3/5

3 Comments

  1. He llegit els tres, em van agradar però el fet que t’obligui a llegir els tres per acabar de desentrellar la trama de la desaparició de la dona de l’inspector em va molestar una mica.

    1. Si, quasi que la desaparició donava per un llibre més, sense tenir que repartir-lo en tres llibres. Ara, suposo que és una bona estratègia per aconseguir mantenir la quantitat de lectors. Al final m’alegro d’haver-los llegit perquè l’últim, que tot i que li trobo molts alts i baixos, també et dic que va ser el que hem va agradar més.

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s