LA VIOLÈNCIA JUSTA, Andreu Martín

La violència justa

Editorial: RBA La Magrana
Col·lecció: La Negra
438 pàgines. Any publicació: 2016

L’Alexis Rodón treballa com a cap de seguretat d’uns grans magatzems; sembla que ha superat la seva expulsió del cos dels mossos d’esquadra per un escàndol sobre les tortures infligides a un detingut. La Teresa Olivella en canvi és una víctima que encara arrossega el pes d’haver sigut el sac de boxa del seu ja ex-marit. “Has de posar un Rodón a la teva vida”, li diuen un dia al veure-li les cicatrius. I ella pensa que sí, que aquesta podria ser la sol·lució.

El llibre no es centra només en la relació entre els dos personatges, però. Rodón no pot evitar, per instint i per formació, implicar-se en certs negocis tèrbols d’una coneguda banda criminal.

La violència justa és una novel·la collonuda, no em surt dir-ho d’altra manera. Ambientada a Barcelona i lligada amb els mossos d’esquadra, té dos personatges principals totalment empàtics, oposats, i plens de matisos. Els capítols s’alternen entre la Teresa i l’Alexis, que han de conviure amb el seu propi passat, un senyalat com a agressor i l’altre com a víctima anònima.

Plena de matisos també és la violència que ens exposa Andreu Martín en el que podria ser un petit però contundent assaig. El títol mateix és ambigu: La violència justa tant es refereix a una violència justiciera com la mida d’una violència que s’aplica de forma equànime. En relació també trobarem un al·legat a favor dels cossos policials, o més aviat als agents, a les persones que hi treballen (el que comporta també una crítica a la societat, als medis de comunicació i fins i tot als jutges).

Andreu Martín té cura amb el lector, i no només perquè és un narrador excepcional (és una meravella com ens porta cap a una de les escenes més ferotges que he llegit en molt de temps). És inevitable tractar temes delicats en aquest gènere, en aquesta novel·la, però ho fa lluny dels excesos, de la morbositat gratuita. Però igualment inquieta, indigna, repugna,… i convida a celebrar la violència justa.

Nota: 5/5

6 comments

 1. XeXu · febrer 18, 2016

  Fa temps que no llegeixo Andreu Martín. Hi he de tornar, segur, i aquesta sembla una bona opció. Però no és novel·la negra, oi? Sembla una mena de subgènere. Ja m’ho esteu tornant a fer, aquest any no havia vist massa res interessant, però ara fa uns dies que em feu dentetes. Serà que fa temps que no passo per una llibreria? (com si em calgués…). Serà que s’acosta Sant Jordi? (sí, editorials i llibreters ja n’estan parlant…). Vull més temps per llegir!

  • Roselles · febrer 18, 2016

   I tant que és negra! Negra-negra!
   Sí que deu ser el Sant Jordi, que ja comencen a treure l’arsenal. I que tens mono de llibreria! De Sant Jordi per mi encara no en parlen prou, creu-me que des de fa un parell de setmanes que vaig revisant si ja han sortit la llista de signatures. Com que cau en dissabte potser vagi a Barcelona (m’ho agafo amb il·lusió perquè seria el meu primer Sant Jordi a Barcelona).

 2. bruixeta · febrer 19, 2016

  El tinc a la llista de pendents. I desprès de llegir la teva ressenya pujara uns quants llocs . Per vergonya meva encara no he llegit res d’aquest autor.

  • Roselles · febrer 19, 2016

   No te’n penediràs Bruixeta! Tampoc havia llegit res de l’autor de del Flanagan, el detectiu juvenil de l’autor que escrivia conjuntament amb Jaume Ribera, i que em va entusiasmar de joveneta. No sé si aquesta és de les millors que ha escrit, però l’he trobat molt bona, comparable a bons autors del gènere, i amb l’al·licient de que està ambientada aquí. Espero que t’agradi tant com a mi!

 3. Pons · febrer 19, 2016

  Segur que infles les notes per convencem a mi! de llegir novel·la negra, i més catalana! Però no ho aconseguiràs…

  • Roselles · febrer 19, 2016

   M’has enganxat! Com t’haig de convèncer? Et serveix que et digui que, per mi, quan m’imaginava el protagonista, era aquest? Martin Rhode

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s