COSMÉTICA DEL ENEMIGO, AMÉLIE NOTHOMB

Títol original: Cosmétique de l'ennemi
Traducció: Sergi Pàmies
Editorial : Anagrama
Col·lecció: Panorama de Narrativas / Compactos
Pàgines: 104 Any publicació: 2001

L’avió d’en Jérôme Angust ve amb retard, així no té més remei que resignar-se a passar unes hores a la zona d’embarcament. Un tipus estrany amb ganes de conversa no deixa de molestar-lo, i tot i que en Jérôme li fuig tant com pot, acabarà escoltant unes confessions tenebroses que el sorprendran.

Repassant les anteriors ressenyes sobre l’autora, m’he adonat que entre lectura i lectura passen uns cinc anys. Ho trobo natural perquè no m’acabo d’entendre amb l’Amèlie Nothomb per moltes ganes que hi posi. No dic que aquesta novel·leta (novel·leta per mida i contingut) no sigui curiosa, de fàcil lectura, però tampoc l’he trobat especialment rellevant.

Potser es que m’havia empassat un spoiler abans de llegir-ho i la sorpresa quedava a zero, o que al ser l’autora una figura destacada de la literatura li exigeixo més que a altres, no sé. El cas és que en aquest relat el plantejament és interessant, el desenvolupament va bé (hi ha tensió, hi ha humor negre, hi ha curiositat), però després fa un estrany recargolament que trobo que la salva de molts esforços i resta com un episodi de la dimensió desconeguda. I tot i quedar amb un ni fu ni fa, puc dir que és el millor que he llegit d’ella fins ara, després de Metafísica dels tubs i Higiene de l’assassí.

Resumint, que no li acabo de veure l’enfant terrible, que no ens acabem d’entendre.

Fins d’aquí cinc anys, Amélie.

Nota: 3/5

3 Comments

  1. Doncs mira, com que coincideixo molt amb la teva valoració de l’autora, fa uns anys vaig llegir un parell de llibres seus i no hi he tornat. Podria descriure-ho igual, no m’entenc amb l’autora. Però recentment vaig llegir una ressenya entusiasta d’un llibre seu, i vaig pensar que potser abans no llegia tantes autores i em costaven més. Ara que m’hi he acostumat i que m’esforço a llegir de manera paritària, vaig pensar que potser era el moment de tornar-ho a provar, que potser ara l’entendria millor. De manera que un dels llibres que vaig comprar per Sant Jordi és d’ella, dels antics, dels més reconeguts. Però temo que la impressió serà la mateixa, perquè Nothomb és una mica com Murakami, o l’adores i li perdones tot, o et deixa indiferent. Trobo que, per com en parles, li has posat prou bona nota. Per mi un 3/5 ja és valorar-lo molt.

    1. Quin llibre et vas comprar?
      A en Murakami no li he donat tantes oportunitats com a la Nothomb, però tens raó que provoquen el mateix en els lectors.
      Anem una mica del mateix pal, també pensava que amb els anys i l’experiència lectora m’acostumaria més a ella. No puc dir que no sigui una història interessant (a més negre, amb el que m’agrada a mi el gènere), però tampoc és per fer-li festes. Remarco que jo ja sabia per on tirava, així que no em va sorprendre res (potser això em va fer perdre’m molt de la lectura). Però resumint, sí, hi ha altres autors que m’interessen més.

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s