EL TRASTORN DE PORTNOY, Philip Roth

El trastorn de Portnoy és un monòleg del protagonista, l’Alex Portnoy, i que es dirigeix al seu psicoanalista. A través de la seva obsessió pel sexe i alhora el poc compromís amb les dones, ens explica la seva infantesa i adolescència en una llar jueva americana,  la fascinació pels goys (gent no jueva), i com va influenciar tot plegat en la seva maduresa.

L’he trobat molt i molt divertit. Hi havia moments que, al llegir-ho en un lloc públic, havia de deixar de llegir per no esclafir de riure. Sempre hi ha un to  humorístic, però el final és més amarg, ja que la decadència de l’Alex Portnoy  es cada cop més accentuada degut a la seva obsessió pel sexe.  Ell també  veu la seva inestabilitat, la seva falta de comoditat amb si mateix, fins que arriba a perdre els trucs. I aquesta és la raó per la que acaba al psicoanalista.

Remarco sobretot com a moments hilarants la seva inicial obsessió per la masturbació de jovenet i la convivència amb els seus pares, sobretot la seva mare, manaire i patidora de mena, i que em recordava moltissim a la meva.

Vaig llegir que aquesta novel·la de Philip Roth té moltes situacions  autobiogràfiques. No sé si es refereix al terreny sexual, però si sé que Roth és jueu i hi ha una forta crítica a la societat jueva nord-americana. Això li va suposar que una gran part de la societat jueva el rebutgessin i critiquessin feroçment.

Segons he llegit, Woody Allen va agafar moltes manies de l’Alex Portnoy per crear el seu propi personatge  traumatitzat i fortament dependent del seu psicoanalista, un personatge molt assidu a la seva filmografia. No cal ni esmentar-ho. Hi havia moments que m’imaginava un Woody Allen en els seus moments més còmics.

Nota: 😀 😀 😀 😀 😀

One thought on “EL TRASTORN DE PORTNOY, Philip Roth

  1. Retroenllaç: ADÉU A PHILIP ROTH

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s