FIRMIN, Sam Savage

firmin català

Firmin és la historia d’una rata que neix i viu al soterrani d’una llibreria en un barri vell de Boston als anys 60. En Firmin comença a menjar llibres per necessitat, i poc a poc, d’alguna manera, comença a llegir tot allò que es menja, formant-se en el camí una personalitat molt humana. I passa de devorar llibres literalment a metafòricament.  Al no haver-hi cap rata com ell i sentir-se sol, prova d’establir alguna mena de contacte amb la gent. M’ha recordat a un dramàtic Ratatouille.

En Firmin, tal i com jo l’he vist, té una base molt infantil (sense cap sentit pejoratiu) que al donar-li aquesta personalitat tan humana i adulta el transforma en un conte  adaptat als adults.

Però és més que un conte. No és un llibre per riure, crec que és un error llegir-ho com a tal. Dins la gravetat de moltes situacions si que hi ha moments còmics, però de la mateixa manera que hi ha moments per l’emoció i les llàgrimes. Pots riure perquè una rata vulgui ser amic del llibreter? Pot fer certa gràcia explicat a la lleugera, però la manera de sentir-ho d’en Firmin, tan raonablement trist, treu les ganes de riure.

És tendre. En Firmin és molt tendre, un d’aquells éssers literaris que li agafes molta estima i no podràs oblidar mai. Tot un símbol al somiador frustrat, al rara avis que no troba el seu lloc i probablement no el trobarà mai.

També són interessants les constants referències literàries, que un lector curiós (com aquesta que escriu) pot afegir a la seva llista de futures lectures.

Afegeixo que les il·lustracions de Fernando Krahn m’han encantat, ajuda al lector a posar-li una cara al Firmin i ha col·laborat sense cap dubte a fer-lo més entranyable.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 respostes a «FIRMIN, Sam Savage»

  1. Avatar de bennacker
    bennacker

    És justament això, tendre. Hi ha humor, però no és un llibre d’humor. Però l’humor, com la “tristura” es part de la vida.

    Un altre ratolí que a mí també em va marcar molt (perquè tb m’hi sentia identificat), és el Marvin, del llibre infantil: “Operación rescate”.

    “Adiós cremallera” és una frase que em sembla que em farà somriure mentres visqui.

    1. Avatar de Roselles
      Roselles

      He llegit moltes opinions que coincideixen en el mateix: mai tornaré a mirar a una rata de la mateixa manera 🙂

Deixa un comentari